Tidaklah seorang hamba itu faqih (berilmu) dalam segala hukum fiqah sehingga dia membenci (keburukan) manusia kerana zat Allah

TEKS BAHASA ARAB

لا يفقه العبد كل الفقه حتى يبغض الناس في ذات الله، ثم يرجع إلى نفسه فتكون أمقت عنده من الناس أجمعين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidaklah seorang hamba itu faqih (berilmu) dalam segala hukum fiqah sehingga dia membenci (keburukan) manusia kerana zat Allah. Kemudian dia merujuk kepada dirinya lalu jadilah dia yang paling dibenci di sisinya daripada keseluruhan manusia yang lain.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 529, hadis nombor 2804. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منکر) عن جابر – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «لا يفقه العبد كل الفقه حتى يبغض الناس في ذات الله، ثم يرجع إلى نفسه فتكون أمقت عنده من الناس أجمعين».
[فر، «الضعيفة»، (5708)].

(Munkar) Daripada Jabir RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Tidaklah seorang hamba itu faqih (berilmu) dalam segala hukum fiqah sehingga dia membenci (keburukan) manusia kerana zat Allah. Kemudian dia merujuk kepada dirinya lalu jadilah dia yang paling dibenci di sisinya daripada keseluruhan manusia yang lain.
[Riwayat al-Dailamī dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5708]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs