Dua mabuk akan melingkari kalian

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

غشيتكم السكرتان: سكرة الجهل، وسكرة حب العيش، فعند ذلك لا تأمرون بمعروف، ولا تنهون عن منكر، والقائمون بالكتاب والسنة كالسابقين الأولين من المهاجرين والأنصار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Dua mabuk akan melingkari kalian: Mabuk kerana jahil dan mabuk cintakan dunia. Pada waktu itu kamu tidak tidak lagi menyeru ke arah kebaikan, dan tidak pula mencegah daripada kemungkaran, dan mereka yang berpegang dengan al-Quran dan al-Sunnah adalah seperti orang-orang terdahulu daripada kalangan kaum Muhajirin dan Ansar.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2019, hadis nombor 10150. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عائشة – رضي الله عنها – مرفوعا: غشيتكم السكرتان: سكرة الجهل، وسكرة حب العيش، فعند ذلك لا تأمرون بمعروف، ولا تنهون عن منكر، والقائمون بالكتاب والسنة كالسابقين الأولين من المهاجرين والأنصار.
[حل، ((الضعيفة)) (3959)]

(Lemah)
Daripada ‘Aisyah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Dua mabuk akan melingkari kalian: Mabuk kerana jahil dan mabuk cintakan dunia. Pada waktu itu kamu tidak tidak lagi menyeru ke arah kebaikan, dan tidak pula mencegah daripada kemungkaran, dan mereka yang berpegang dengan al-Quran dan al-Sunnah adalah seperti orang-orang terdahulu daripada kalangan kaum Muhajirin dan Ansar.
[Riwayat Abu Nu’aim dalam al-Hilyah al-Awliya’. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 3959]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.