Kelalaian itu pada tiga

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الغفلة في ثلاث: الغفلة عن ذكر الله، والغفلة عن صلاة الغداة إلى طلوع الشمس، وغفلة الرجل عن نفسه في الدين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kelalaian itu pada tiga: Lalai daripada mengingati Allah, mengabaikan solat pada waktu pagi sehingga terbitnya matahari dan lalainya seorang lelaki pada agamanya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2019, hadis nombor 10151. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبد الله بن عمرو – رضي الله عنهما – مرفوعا: الغفلة في ثلاث: الغفلة عن ذكر الله، والغفلة عن الصلاة الغداة إلى طلوع الشمس، وغفلة الرجل عن نفسه في الدين.
[الفسوي، هب، الأصبهاني، الكلاباذي في ((مفتاح المعاني))، ((الضعيفة)) (3970)]

(Lemah)
Daripada Abdullah bin Amru RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Kelalaian itu pada tiga: Lalai daripada mengingati Allah, mengabaikan solat pada waktu pagi sehingga terbitnya matahari dan lalainya seorang lelaki pada agamanya.
[Riwayat al-Fasawi, al-Baihaqi dalam Shu’ab al-Iman, al-Asbahani dan al-Kalabazi dalam Miftah al-Ma’ani. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 3970]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.