Ilmu itu lebih baik daripada amal

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

العلم خير من العمل، وملاك الدين الورع، والعالم من يعمل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

 Ilmu itu lebih baik daripada amal, dan tonggak agama adalah warak. Orang yang berilmu adalah orang yang beramal.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2019, hadis nombor 10149. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبادة بن الصامت – رضي الله عنه – مرفوعا: العلم خير من العمل، وملاك الدين الورع، والعالم من يعمل.
[فر، ((الضعيفة)) (3943)]

(Lemah)
Daripada Ubadah bin al-Somit RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Ilmu itu lebih baik daripada amal, dan tonggak agama adalah warak. Orang yang berilmu adalah orang yang beramal.
[Riwayat al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 3943]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.