Setiap mata akan menangis pada hari kiamat

TEKS BAHASA ARAB

كل عين باكية يوم القيامة؛ إلا عين غضت عن محارم الله، وعين سهرت في سبيل الله، وعين خرج منها مثل رأس الذباب من خشية الله عز وجل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Setiap mata akan menangis pada hari kiamat kecuali mata yang tunduk daripada melihat perkara yang diharamkan Allah, mata yang berjaga malam pada jalan Allah, dan mata yang keluar daripadanya (air mata) seakan-akan kepala lalat kerana takutkan Allah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2041, hadis nombor 10271. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي هريرة -رضي الله عنه- مرفوعاً: كلُّ عينٍ باكيةٌ يومَ القيامةِ؛ إلا عينٌ غضَّتْ عن محارمِ اللهِ، وعينٌ سهرتْ في سبيلِ اللهِ، وعينٌ خرج منها مثلُ رأسِ الذبابِ من خشيةِ اللهِ عز وجل.
[الأصفهاني، ((الضعيفة)) (5144)]

(Lemah)
Daripada Abu Hurairah R.A, beliau meriwayatkan secara marfu’: Setiap mata akan menangis pada hari kiamat kecuali mata yang tunduk daripada melihat perkara yang diharamkan Allah, mata yang berjaga malam pada jalan Allah, dan mata yang keluar daripadanya (air mata) seakan-akan kepala lalat kerana takutkan Allah.
[Riwayat al-Asfahani. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5144]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs