Berpadalah setiap daripada kamu dengan kekayaan Allah

TEKS BAHASA ARAB

ليستغن أحدكم بغنى الله؛ قالوا: يا رسول الله! وما غنى الله ؟ قال: غداء يومه، وعشاء ليلته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berpadalah setiap daripada kamu dengan kekayaan Allah. Mereka bertanya: Wahai Rasulullah! Apakah itu kekayaan Allah? Baginda menjawab: Makan tengah hari pada siang hari, dan makan malam pada malam hari.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2041, hadis nombor 10270. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن واصل مولى أبي عيينة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ليستغنِ أحدُكم بغنى اللهِ. قالوا: يا رسولَ اللهِ! وما غنى اللهِ؟ قال: غداءُ يومِه، وعشاءُ ليلتِه.
[المروزي في ((زيادات الزهد))، ابن شهين، ((الضعيفة)) (5238)]

(Lemah)
Daripada Wasil hamba kepada Abu ‘Uyainah, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Berpadalah setiap daripada kamu dengan kekayaan Allah. Mereka bertanya: Wahai Rasulullah! Apakah itu kekayaan Allah? Baginda menjawab: Makan tengah hari pada siang hari, dan makan malam pada malam hari.
[Riwayat al-Marwazi dalam Ziyadat al-Zuhd. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5238]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs