Rasulullah SAW pernah menunaikan solat sebelum (fardhu) Maghrib dengan dua rakaat

TEKS BAHASA ARAB

صلى قَبْلَ المغْرِبِ رَكْعَتَيْنِ.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rasulullah SAW pernah menunaikan solat sebelum (fardhu) Maghrib dengan dua rakaat.

STATUS

Shaz

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 322, hadis nombor 1700. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat ringkas tentang hadis ‘Abdullah al-Muzani RA ini yang terdapat dalam kitab ini:

(شاذ) عن عبد الله المزني –رضي الله عنه-، قال: أن رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: ((صلى قَبْلَ المغْرِبِ رَكْعَتَيْنِ)).
[ حب، ((الضعيفة)) (5662) ].

(Shaz) Daripada ‘Abdullah al-Muzani RA, beliau mengatakan bahawa Rasulullah SAW pernah menunaikan solat sebelum (fardhu) Maghrib dengan dua rakaat.
[Diriwayatkan oleh Ibn Hibban dalam Kitab Sahihnya, lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5662].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs