Dahulu, apabila menunaikan solat istisqa’, baginda berdoa: Ya Allah! Kau turunkanlah pada bumi kami

TEKS BAHASA ARAB

كان إذا استسقى قال: اللهم أنزل في أرضنا زينتها وسكنها، [وارزقنا وأنت خير الرازقين].

TEKS BAHASA MALAYSIA

Dahulu, apabila menunaikan solat istisqa’, baginda berdoa: Ya Allah! Kau turunkanlah pada bumi kami perhiasannya dan tempat tinggalnya [serta rezekikanlah kami kerana Engkau lah sebaik-baik Pemberi rezeki].

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 322-323, hadis nombor 1702. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat ringkas tentang hadis Samurah RA ini yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن سمرة –رضي الله عنه-، قال: ((كان إذا استسقى قال: اللهم أنزل في أرضنا زينتها وسكنها، [وارزقنا وأنت خير الرازقين])).
[ البزار، طب، ((الضعيفة)) (5634) ].

(Lemah) Daripada Samurah RA, beliau telah berkata: Dahulu, apabila menunaikan solat istisqa’, baginda berdoa: Ya Allah! Kau turunkanlah pada bumi kami perhiasannya dan tempat tinggalnya [serta rezekikanlah kami kerana Engkau lah sebaik-baik Pemberi rezeki].
[Diriwayatkan oleh al-Bazzar dalam Kitab Musnadnya dan al-Tabarani dalam Kitab al-Mu‘jam al-Kabir, lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5634].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs