Pada suatu hari Ali RA datang ke Basrah dengan emas ataupun perak, beliau bergurau dengan kata-kata

TEKS BAHASA ARAB

يا علي! إنك ستقدم على الله أنت وشيعتك راضين مرضيين، ويقدم عليه عدوك غضابا مقمحين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

“Wahai Ali! Engkau akan menemui Allah dalam keadaan kamu dan kumpulan kamu dalam keadaan redha dan diredhai, manakala musuh kamu akan datang menemui Allah dalam keadaan marah dan dalam keadaan terdongak.” Kemudian Ali meletakkan tangannya ke lehernya untuk menunjukkan kepada mereka contoh perbuatan terdongak.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 530, hadis nombor 2809. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن عبد الله بن نجي، قال: أن عليا أتي يوم البصرة بذهب أو فضة، فنكت وقال: ابيضي واصفري، وغري غيري. غري أهل الشام غدا لو ظهروا عليك. فشق قوله ذلك على الناس، فذكر ذلك له، فأذن في الناس، فدخلوا عليه، فقال: إن خليلي ﷺ قال: «يا علي! إنك ستقدم على الله أنت وشيعتك راضين مرضيين، ويقدم عليه عدوك غضابا مقمحين». ثم جمع على يديه على عنقه يريهم کیف الإقماح.
[طس، «الضعيفة» (5589)].ٍ

(Palsu) Daripada Abdullah bin Najiy beliau berkata: Pada suatu hari Ali RA datang ke Basrah dengan emas ataupun perak, beliau bergurau dengan kata-kata: Jadilah kamu putih atau kuning, dan perdayakanlah selainku. Perdayakanlah orang Syam pada esok hari jika mereka muncul dihadapanmu. Maka mereka (warga Syam) merasa sesak dada dengan kata-kata itu, lalu hal itu diberitakan kepada beliau. Lalu beliau memanggil orang ramai dan mereka datang menemuinya. Beliau berkata: kekasihku SAW pernah bersabda: “Wahai Ali! Engkau akan menemui Allah dalam keadaan kamu dan kumpulan kamu dalam keadaan redha dan diredhai, manakala musuh kamu akan datang menemui Allah dalam keadaan marah dan dalam keadaan terdongak.” Kemudian Ali meletakkan tangannya ke lehernya untuk menunjukkan kepada mereka contoh perbuatan terdongak.
[Riwayat al-Ṭabarānī dalam Kitab al-Mu‘jam al-Awsaṭ. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5589]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs