Pada hari Jumaat, ada satu waktu yang mana tidak ada seorang hamba pun yang meminta pengampunan daripada Allah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

في الجمعة ساعة لا يوافقها عبد يستغفر الله – عز وجل – إلا غفر له، فجعل النبي ﷺ يقللها بيده.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Pada hari Jumaat, ada satu waktu yang mana tidak ada seorang hamba pun yang meminta pengampunan daripada Allah melainkan Dia akan mengampuninya. Maka Nabi SAW menguranginya (memberi isyarat) dengan tangannya.

STATUS

Syaz

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2021, hadis nombor 10160. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(شاذ)
عن أبي هريرة – رضي الله عنه – مرفوعا: في الجمعة ساعة لا يوافقها عبد يستغفر الله – عز وجل – إلا غفر له، فجعل النبي ﷺ يقللها بيده
[ابن السني، ((الضعيفة)) (4013)]

(Syaz)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Pada hari Jumaat, ada satu waktu yang mana tidak ada seorang hamba pun yang meminta pengampunan daripada Allah melainkan Dia akan mengampuninya. Maka Nabi SAW menguranginya (memberi isyarat) dengan tangannya.
[Riwayat Ibn Sunni, Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 4013]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.