Orang munafik memiliki matanya: Dia akan menangis sebagaimana yang dia mahu

TEKS BAHASA ARAB

المنافق يملك عينيه: يبكي كما يشاء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang munafik memiliki matanya: Dia akan menangis sebagaimana yang dia mahu.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2031, hadis nombor 10218. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن علي –رضي الله عنه- مرفوعا: المنافق يملك عينيه: يبكي كما يشاء.
[أبو نعيم في ((صقة النفاق))، أبو بكر الشافعي في ((الفوائد))، فر، ((الضعيفة)) (4683)]

(Sangat Lemah)
Daripada Ali RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Orang munafik memiliki matanya: Dia akan menangis sebagaimana yang dia mahu.
[Riwayat Abu Na’im dalam Thiqah al-Nifaq, Abu Bakar al-Shafie dalam al-Fawaid, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 4683]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs