Kelebihan rumah yang berdekatan dengan masjid berbanding rumah yang luas

TEKS BAHASA ARAB

فضل الدار القريبة من المسجد على الدار الشاسعة؛ كفضل الغازي على القاعد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kelebihan rumah yang berdekatan dengan masjid berbanding rumah yang luas seperti kantung yang berisi gas berbanding kantung yang berisi biji.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1845, hadis nombor 9309. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن حذيفة بن اليمان -رضي الله عنه- مرفوعا: ((فضل الدار القريبة من المسجد على الدار الشاسعة؛ كفضل الغازي على القاعد)). [حم، ((الضعيفة)) (٤٠٠٥)]

(Sangat Lemah) Daripada Hudzaifah bin al-Yamān RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Kelebihan rumah yang berdekatan dengan masjid berbanding rumah yang luas seperti kantung yang berisi gas berbanding kantung yang berisi biji. [Riwayat Aḥmad dalam Musnadnya. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4005]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs