Kegelinciran dalam kerja yang halal terhadap keluarga yang terhijab, lebih baik disisi Allah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لعثرة في كد حلال على عيل محجوب؛ أفضل عند الله من ضرب بسيف حولا كاملا لا يجف دماً مع إمام عادل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kegelinciran dalam kerja yang halal terhadap keluarga yang terhijab, lebih baik disisi Allah berbanding memukul dengan pedang secara berputar yang tidak mengeringkan darah bersama pemimpin yang adil.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 942, hadis nombor 4852. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن عثمان بن عفان – رضي الله عنه – مرفوعا: ((لعثرة في كد حلال على عيل محجوب؛ أفضل عند الله من ضرب بسيف حولا كاملا لا يجف دما مع إمام عادل)).
[الحوارني في ((جزئه))، ((الضعيفة)) (4309)].

(Sangat Lemah)
Daripada Uthman bin Affan RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Kegelinciran dalam kerja yang halal terhadap keluarga yang terhijab, lebih baik disisi Allah berbanding memukul dengan pedang secara berputar yang tidak mengeringkan darah bersama pemimpin yang adil.
[Riwayat al-Haurani di dalam Juzuk. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.4309].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.