Jika salah seorang daripada kamu melihat bala kepada saudaranya maka ucapkanlah segala puji bagi Allah dan jangan diperdengarkan kepadanya

TEKS BAHASA ARAB

إذا رأى أحدكم بأخيه بلاء؛ فليحمد الله عز وجل ولا يسمعه ذلك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika salah seorang daripada kamu melihat bala kepada saudaranya maka ucapkanlah segala puji bagi Allah dan jangan diperdengarkan kepadanya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1728, hadis nombor 8696. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن جابر بن عبد الله – رضي الله عنهما -،مرفوعا: ((إذا رأى أحدكم بأخيه بلاء؛ فليحمد الله عز وجل ولا يسمعه ذلك)). [الرزاز في ((الأمالي))، البزار، ابن النجار، ((الضعيفة)) (2525)].

(Lemah)
Daripada Jabir bin Abdullah RA secara marfu’-disandarkan kepada Nabi SAW: ((Jika salah seorang daripada kamu melihat bala kepada saudaranya maka ucapkanlah segala puji bagi Allah dan jangan diperdengarkan kepadanya.))
[Riwayat Al-Razzaz dalam al-Amali, al-Bazzar dan Ibn al-Najjar. Lihat Silsilah al-Da'ifah no. 2525].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs