Bunyi pena di sisi hadith-hadith setara di sisi Allah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

حديث: صرير الأقلام عند الأحاديث تعدل عند الله التكبير الذي يكبر في رباط عسقلان وعبادان، ومن كتب أربعين حديثا أعطي ثواب الشهداء الذين قتلوا بعبادان وعسقلان.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: Bunyi pena di sisi hadith-hadith setara di sisi Allah dengan takbir (para mujahid) yang dilaungkan di sempadan Asqalan dan Abadan. Sesiapa yang menulis 40 hadith akan diberi pahala syuhada yang terbunuh di Abadan dan Asqalan.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji (m.1305H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu dan tiada asalnya beliau berjudul Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’, di halaman 107, hadis nombor 292. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

قال علي قاري: باطل، كما في الميزان.

Ali Qari berkata: Batil sebagaimana dalam al-Mizan.

RUJUKAN

Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji. (1415H). Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’ (Fawwaz Ahmad Zamrali, Ed.). Dar al-Basha’ir.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.