Biarkanlah burung itu di sarangnya

TEKS BAHASA ARAB

أقروا الطير على مكناتها.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Biarkanlah burung itu di sarangnya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 420, hadis nombor 2259. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أم كرز – رضي الله عنها – عن النبي ﷺ قال: «أقروا الطير على مكناتها». [حم، الحميدي، د، الرامهرمزي، حب، ك، «الضعيفة» (5862)].

(Lemah) Daripada Ummu Kurz RA, daripada Nabi ﷺ, baginda bersabda: "Biarkanlah burung itu di sarangnya". [Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dalam Musnadnya, al-Humaydi, Abu Daud dalam Sunannya, al-Ramahurmudzi, Ibn Hibban dalam Sunan dan al-Hakim dalam al-Mustadrak. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5862].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs