Berbuat baiklah kamu jika kamu memerintah, dan maafkanlah orang-orang yang kamu miliki

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أحسنوا إذا ‌وليتم، واعفوا عما ملكتم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berbuat baiklah kamu jika kamu memerintah, dan maafkanlah orang-orang yang kamu miliki.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 776, hadis nombor 3976. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أبي سعيد – رضي الله عنه – مرفوعا: ((أحسنوا إذا ‌وليتم، واعفوا عما ملكتم)). [القضاعي، فر، ((الضعيفة)) (1873)]

(Palsu) Daripada Abu Said RA secara marfu’(disandarkan kepada Nabi SAW): Berbuat baiklah kamu jika kamu memerintah, dan maafkanlah orang-orang yang kamu miliki. [Riwayat al-Qudha'i dalam Musnad Syihab, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 1873]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.