Jauhilah kamu dari perkara yang memabukkan, kerana setiap yang memabukkan itu adalah haram

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

احذروا كل مسكر؛ فإن كل ‌مسكر ‌حرام.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jauhilah kamu dari perkara yang memabukkan, kerana setiap yang memabukkan itu adalah haram.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 776, hadis nombor 3975. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن بريدة الأسلمي – رضي الله عنه – مرفوعا: ((احذروا كل مسكر؛ فإن كل ‌مسكر ‌حرام)). [ابن عساكر، ((الضعيفة)) (1872)]

(Lemah) Daripada Buraidah al-Aslami RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Jauhilah kamu dari perkara yang memabukkan, kerana setiap yang memabukkan itu adalah haram. [Riwayat Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasyq. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 1872]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.