Bagi setiap Nabi itu terdapat wasi dan pewaris

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لكل نبي وصي ووارث، وإن عليا وصيي ووارثي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Bagi setiap Nabi itu terdapat wasi dan pewaris. Dan sesungguhnya ‘Ali adalah wasi dan pewarisku.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 500, hadis nombor 2674. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أبي بريدة –رضي الله عنه- مرفوعا: ((لكل نبي وصي ووارث، وإن عليا وصيي ووارثي)).[عد، ((الضعيفة)) (4962)].

(Palsu)
Daripada Abu Buraidah RA, secara marfu‘ (disandarkan kepada Nabi SAW): Bagi setiap Nabi itu terdapat wasi dan pewaris. Dan sesungguhnya ‘Ali adalah wasi dan pewarisku.
[Riwayat Ibn ‘Adi. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4962].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.