Apabila mati seorang wanita bersama lelaki yang tidak ada bersamanya wanita selain daripadanya…

TEKS BAHASA ARAB

إذا ماتت المرأة مع الرجال ليس معهم امرأة غيرها، والرجل مع النساء ليس معهن رجل غيره، فإنهما ييممان ويدفنان، وهما بمنزلة من لا يجد الماء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila mati seorang wanita bersama lelaki yang tidak ada bersamanya wanita selain daripadanya dan lelaki bersama wanita yang tidak ada bersamanya lelaki selain daripadanya, maka keduanya ditayammum dan ditanam keduanya, keadaan keduanya itu sama halnya dengan hal orang yang tidak mendapatkan air.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1762, hadis nombor 8871. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن مكحول قال: قال رسول الله -صلى الله عبيه وسلم-: ((إذا ماتت المرأة مع الرجال ليس معهم امرأة غيرها، والرجل مع النساء ليس معهن رجل غيره، فإنهما ييممان ويدفنان، وهما بمنزلة من لا يجد الماء.)) [أبو داود في ((المراسيل))، هق، ((الضعيفة)) (6382)].

(Palsu)
Daripada Makhul beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: ((Apabila mati seorang wanita bersama lelaki yang tidak ada bersamanya wanita selain daripadanya dan lelaki bersama wanita yang tidak ada bersamanya lelaki selain daripadanya, maka keduanya ditayammum dan ditanam keduanya, keadaan keduanya itu sama halnya dengan hal orang yang tidak mendapatkan air.))
[Riwayat Abu Dawud dalam al-Marasil dan al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra. Lihat Silsilah al-Da'ifah no. 6382].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs