Apa yang menyebabkan kalian menemuiku dengan gigi yang kuning

TEKS BAHASA ARAB

 مَا لِي أَرَاكُمْ تَأْتُونِي قُلْحًا؟ اسْتَاكُوا، لَوْلا أَنْ أَشُقَّ عَلَى أُمَّتِي لَفَرَضْتُ عَلَيهِمُ السِّوَاكَ كَمَا فَرَضْتُ عَلَيْهِمِ الوُضُوءَ

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apa yang menyebabkan kalian menemuiku dengan gigi yang kuning bersugilah! Sekiranya tidak menjadi keberatan bagi umatku, akan aku fardukan kepada mereka bersugi, sebagaimana difardukan ke atas mereka wuduk (untuk solat)

STATUS

sanadnya tidak kuat

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Seperti yang dinukilkan dalam terjemahan Kitab Al-Manar Al-Munif, kata pentakhrijnya حفظه الله:

Direkodkan oleh Ahmad di dalam Musnad: 1/214. Imam an-Nawawi di dalam al-Majmu’ menyebutkan bahawa isnadnya tidak kuat: 1/325.

RUJUKAN

  1. Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘Īf. Ditahqiq oleh ‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah. Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah, 1970.
  2. Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Disunting oleh Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.
 MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang penaja yang menaja Projek Al-Manar Al-Munif yang dijalankan oleh Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja tersebut dan warga tim semakhadis.com. Aamiin! Mohon maklumkan kepada admin@semakhadis.com sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon