‘Ā`ishah memiliki kelebihan berbanding wanita-wanita lain

TEKS BAHASA ARAB

فضل عائشة على النساء؛ كفضل تهامة على ما سواها من الأرض، وفضل الثريد على سائر الطعام.

TEKS BAHASA MALAYSIA

‘Ā`ishah memiliki kelebihan berbanding wanita-wanita lain, seperti bau busuk memiliki kelebihan atas sesuatu selainnya di atas muka bumi. Roti (yang dihancurkan dan direndamkan dalam kuah) memiliki kelebihan atas semua makanan yang lain.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1846, hadis nombor 9311. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منکر) عن عائشة -رضي الله عنها- مرفوعا: ((فضل عائشة على النساء، كفضل تهامة على ما سواها من الأرض، وفضل الثريد على سائر الطعام)). [فر، حل، ((الضعيفة)) (٤٠٠٢)]

(Munkar) Daripada ‘Ā`ishah RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): ‘Ā`ishah memiliki kelebihan berbanding wanita-wanita lain, seperti bau busuk memiliki kelebihan atas sesuatu selainnya di atas muka bumi. Roti (yang dihancurkan dan direndamkan dalam kuah) memiliki kelebihan atas semua makanan yang lain. [Riwayat al-Daylamī dalam Musnad al-Firdaws, Abū Nu‘aym dalam al-Ḥilyah. Lihat Silsilah Da’ifah, no. 4002]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs