Wanita menunaikan haji hanya dengan keizinan suaminya, dan haram keatasnya bermusafir selama tiga hari melainkan bersamanya mahramnya

TEKS BAHASA ARAB

ليس للمرأة أن تنطلق للحج إلا بإذن زوجها، ولا يحل للمرأة أن تسافر ثلاث ليال إلا ومعها ذو محرم تحرم عليه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak boleh ke atas seorang wanita menunaikan haji melainkan dengan keizinan suaminya, dan haram keatasnya bermusafir selama tiga hari melainkan ada bersamanya mahramnya di dalam perjalanan tersebut.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 943, hadis nombor 4857. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف بتمامه)
عن عبدالله بن عمر – رضي الله عنهما – عن رسول الله – صلى الله عليه وسلم – قال: ((ليس للمرأة أن تنطلق للحج إلا بإذن زوجها، ولا يحل للمرأة أن تسافر ثلاث ليال إلا ومعها ذو محرم تحرم عليه)).
[قط، هق، ((الضعيفة)) (4389)].

(Lemah dengan kesempurnaannya)
Daripada Abdullah bin Umar RA daripada Rasulullah SAW telah bersabda: Tidak boleh ke atas seorang wanita menunaikan haji melainkan dengan keizinan suaminya, dan haram keatasnya bermusafir selama tiga hari melainkan ada bersamanya mahramnya di dalam perjalanan tersebut.
[Riwayat al-Darqutni dalam Sunan, al-Baihaqi dalam al-Sunan-al-Kubra. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4389]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.