Wahai Tuhan! Lepaskanlah (aku dari sini) walaupun aku dimasukkan ke dalam neraka

TEKS BAHASA ARAB

إن الرجل ليلجمه العرق يوم القيامة، فيقول: رب! أرحني ولو إلى النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya seseorang itu benar-benar akan dikelilingi oleh peluh pada hari kiamat, lalu dia berkata: Wahai Tuhan! Lepaskanlah (aku dari sini) walaupun aku dimasukkan ke dalam neraka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1328, hadis nombor 6781. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبدالله بن مسعود رضي الله عنه، عن النبي صلى الله عليه وسلم: إن الرجل ليلجمه العرق يوم القيامة، فيقول: رب! أرحني ولو إلى النار.
[ع، ابن أبي الدنيا في ((الأهوال))، طب، ((الضعيفة)) (3042)]

(Lemah)
Daripada Abdullah bin Mas’ud RA daripada Nabi SAW: Sesungguhnya seseorang itu benar-benar akan dikelilingi oleh peluh pada hari kiamat, lalu dia berkata: Wahai Tuhan! Lepaskanlah (aku dari sini) walaupun aku dimasukkan ke dalam neraka.
[Riwayat Abī Ya‘lā dalam al-Musnad, Ibn Abi al-Dunya dalam al-Ahwal, al-Tabarani dalalm al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3042]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs