Tundukkanlah pandangan, tinggalkanlah orang yang keji akhlaknya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

غضوا الأبصار، واهجروا الدعار، واجتنبوا أعمال أهل النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tundukkanlah pandangan, tinggalkanlah orang yang keji akhlaknya dan jauhkanlah diri daripada amalan-amalan ahli neraka.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 477, hadis nombor 2562. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن الحكم بن عمير –رضي الله عنه- مرفوعا: ((غضوا الأبصار، واهجروا الدعار، واجتنبوا أعمال أهل النار)). [فر، ((الضعيفة)) (3960)]

(Sangat lemah)
Daripada al-Hakam bin ‘Umair RA, beliau meriwayatkan secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): “Tundukkanlah pandangan, tinggalkanlah orang yang keji akhlaknya dan jauhkanlah diri daripada amalan-amalan ahli neraka.”
[Riwayat al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 3960]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.