Tuhan kamu Yang Maha Agung dan Maha Mulia berfirman: Aku adalah Tuhan yang berhak dipatuhi perintah-Nya

TEKS BAHASA ARAB

قال ربكم عز وجل : أنا أهل أن أتقى فلا يشرك بي غيري وأنا أهل لمن اتقى أن يشرك بي غيري أن أغفر له.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tuhan kamu Yang Maha Agung dan Maha Mulia berfirman: Aku adalah Tuhan yang berhak dipatuhi perintah-Nya. Oleh itu, janganlah kamu menyekutukan Aku dengan sesuatu selain Aku. Sesiapa yang menjauhi perbuatan menyekutukan Aku dengan sesuatu selain Aku, maka Aku pasti memberikan keampunan untuknya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Abu Ishaq Al-Huwaini حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu dan lemah beliau berjudul Al-Nafilah Fi al-Ahadith al-Dha’ifah Wa al-Batilah, di halaman 228, hadis nombor 176. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

ضعيف.
أخرجه النسائي كما في ابن كثير (4/ 391) والترمذي (3328) وابن ماجه (4299) والدارمي (2/ 302- 303) وأحمد (3/ 142، 243) والطبراني في الأوسط وابن عدي في الكامل، والعقيلي في الضعفاء (2/ 154) وأبو يعلى في مسنده كما في ابن كثير والحاكم (2/ 508)، والبغوي في تفسيره (4/ 420) من طريق سهيل بن أبي حزم القطعي عن ثابت عن أنس أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال في هذه الآية: {هو أهل التقوى وأهل المغفرة} المدثر/ 56 فقال ربكم عز وجل…الحديث. قال الحاكم: هذا حديث صحيح الإسناد ووافقه الذهبي.
قلت: وهذا من العجائب لا سيما من الذهبي لأنه أورد هذا الحديث تبعا للعقيلي في ترجمة سهيل بن أبي حزم وفيه قول العقيلي: لا يتابع عليه ولا يعرف إلا به.
وسهيل هذا ضعفه ابن معين في رواية، وقال البخاري، وأبو حاتم والنسائي: ليس بالقوي ولذا قال الترمذي: هذا حديث غريب وسهيل ليس بالقوي في الحديث وقد نفرد سهيل بهذا الحديث عن ثابت. وعزاه الحافظ في الكافي الشاف (108) للحكيم الترمذي في السابع والسبعين بعد المائة من نوادر الأصول.

Dha’if. Hadith tersebut telah diriwayatkan oleh al-Nasaie sebagaimana dalam Tafsir Ibn Kathir (4/391), al-Tirmizi (3328), Ibn Majah (4299), al-Darimi (2/302-303), Ahmad (3/142, 243), al-Tabarani dalam al-Awsat, Ibn ‘Adi dalam al-Kamil, al-‘Uqaili dalam al-Dhu’afa’ (2/154), Abu Ya’la dalam Musnad beliau sebagaimana dalam Ibn Kathir, al-Hakim (2/508), dan al-Baghawi dalam Tafsir beliau (4/420) melalui sanad Suhail bin Abi Hizam al-Qat’ie daripada Thabit daripada Anas bahawa Rasulullah SAW bersabda berhubung ayat ini: هُوَ أَهْلُ التَّقْوَى وَأَهْلُ الْمَغْفِرَةِ [Surah al-Muddaththir, ayat 56], lalu Tuhan kamu berfirman. Al-Hakim berkata: "Hadith ini sahih sanadnya". Al-Zahabi menyetujuinya.
Saya berkata: Ini termasuk perkara yang pelik terutamanya daripada al-Zahabi kerana beliau memasukkan hadith ini dalam biografi Suhail bin Abi Hizam kerana mengikuti al-‘Uqaili. Didalamnya juga terdapat kata-kata al-‘Uqaili: "Tidak ada sokongan terhadap hadith-hadith beliau, beliau tidak dikenali melainkan melalui hadith ini". Suhail tersebut telah dinilai lemah oleh Ibn Ma’in dalam satu riwayat. Al-Bukhari, Abu Hatim, dan al-Nasaie pula berkata: "Beliau tidak kuat". Oleh kerana itu, al-Tirmizi berkata: "Ini adalah hadith yang gharib. Suhail seorang yang tidak kuat dalam hadith. Suhail telah bersendirian meriwayatkan hadith ini daripada Thabit". Al-Hafiz dalam al-Kafi al-Shafi (108) telah menyandarkan hadith ini kepada al-Hakim al-Tirmizi dalam bab ke 177 melalui kitab Nawadir al-Usul.

RUJUKAN

Abu Ishaq Al-Huwaini. (1988). Al-Nafilah Fi al-Ahadith al-Dha’ifah Wa al-Batilah. Dar al-Sahabah Li al-Turath.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs