Anas membaca ayat ini : "Sebenarnya sembahyang dan ibadat malam lebih kuat kesannya dan lebih tetap betul bacaannya"

TEKS BAHASA ARAB

قرأ أنس هذه الآية: {إن ناشئة الليل هي أشد وطئا وأصوب قيلا} فقال له رجل: إنما نقرؤها: {وأقوم قيلا} فقال: إن أقوم وأصوب وأهيأ وأشباه ذلك واحد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Anas membaca ayat : "Sebenarnya sembahyang dan ibadat malam lebih kuat kesannya (kepada jiwa), dan lebih tetap betul bacaannya". Lalu seorang lelaki berkata: Kami hanya membacanya dengan: أقوم قيلا (lebih teguh dan berkesan). Anas pun menjawab: Sesungguhnya perkataan أقوام, أصوب, أهيأ dan seumpamanya adalah sama maksudnya.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Abu Ishaq Al-Huwaini حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu dan lemah beliau berjudul Al-Nafilah Fi al-Ahadith al-Dha’ifah Wa al-Batilah, di halaman 226-227, hadis nombor 175. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

باطل.
أخرجه أبو يعلى في مسنده كما في ابن كثير (4/ 380) وابن جرير (29/ 82) والبزار كما في المجمع (7/ 156) والخطيب في التاريخ (9/4) ومحمد بن نصر وابن الأنباري في المصاحف كما في الدر المنثور (6/278) من طريق الأعمش عن أنس فذكره.
قلت: وهذا سند ضعيف لأن الأعمش لم يسمع من أنس. قال ابن معين: كل ماروى الأعمش عن أنس، فهو مرسل. وكذا قال علي بن المديني وابن المنادي وغيرهما. ثم إن معنى هذا الحديث باطل جداً؛ لأنه يحيل لفظ القرآن. ولابن الأنباري كلام شريف جليل حول هذا الحديث نقله عنه القرطبي في تفسيره (19/ 41- 42) قال: وقد ترامى ببعض هؤلاء الزائغين إلى أن قال: من قرأ بحرف يوافق معنى القرآن فهو مصيب إذا لم يخالف معنى ولم يأت بغير ما أراد الله وقصد له واحتجوا بقول أنس هذا وهو قول لا يعرج عليه ولا يلتفت إلى قائله؛ لأنه لو قرأ بألفاظ تخالف ألفاظ القرآن إذا قاربت معانيها، واشتملت على عامتها، لجاز أن يقرأ في موضع: الحمد لله رب العالمين الشكر للباري ملك المخلوقين. ويتسع الأمر في هذا حتى يبطل لفظ جميع القرآن ويكون التالي له مفترياً على الله عز وجل كاذباً على رسوله صلى الله عليه وسلم ثم قال: والحديث الذي جعلوه قاعدتهم في الضلال حديث لا يصح عن أحد من أهل العلم لأنه مبني على رواية الأعمش عن أنس فهو مقطوع ليس بمتصل فيؤخذ به قبل أن الأعمش رأى أنسا ولم يسمع منه. أهـ‍.
قلت: وقوله: فهو مقطوع يعني منقطع والتعبير عن المنقطع بـ المقطوع وقع في كلام الشافعي رحمه الله وذلك قبل استقرار علوم الاصطلاح. واستخدمه الدارقطني أيضاً.

Batil. Hadith tersebut telah diriwayatkan oleh Abu Ya’la dalam Musnad beliau sebagaimana dalam Ibn Kathir (4/380), Ibn Jarir (29/82), al-Bazzar sebagaimana dalam al-Majma’ (7/156), al-Khatib dalam al-Tarikh (9/4), Muhammad bin Nasr dan Ibn al-Anbari dalam al-Masahif sebagaimana dalam al-Dur al-Manthur (6/278) melalui sanad al-A’mash daripada Anas, lalu beliau menyebutkannya.
Saya berkata: Sanad ini adalah dha’if kerana al-A’masy tidak pernah mendengar hadith daripada Anas.
Ibn Ma’in berkata: "Semua yang al-A’mash riwayatkan daripada Anas adalah Mursal". Demikian juga kata ‘Ali bin al-Madini, Ibn al-Munadi dan lain-lain. Seterusnya, makna hadith tersebut adalah terlalu batil, kerana mengubah lafaz al-Qur’an. Ibn al-Anbari mempunyai perbahasan yang bagus lagi tinggi berkisar hadith ini. Al-Qurtubi dalam Tafsir beliau (19/41-42) telah menukilkan daripada al-Anbari, katanya: "Sebahagian mereka yang ragu-ragu saling melemparkan dakwaan bahawa: Sesiapa yang membaca suatu kalimah yang sama dengan makna al-Qur’an maka dia betul jika tidak menyelisihi makna dan tidak membawa kalimah yang Allah tidak maksudkan. Ianya kata-kata yang tidak boleh diterima dan tidak boleh berpaling kepada orang yang mengatakan ucapan itu, kerana kalaulah seseorang boleh membaca menggunakan lafaz yang berlainan dengan lafaz-lafaz al-Qur’an sekalipun hampir maksudnya dan secara umumnya mengandungi maksud tersebut, tentulah boleh jika membaca pada tempat: الحمد لله رب العالمين iaitu segala puji Bagi Allah, Tuhan sekalian Alam dengan bacaan: الشكر للباري ملك المخلوقين iaitu segala syukur kepada Tuhan, pemilik sekalian makhluk! Perkara ini akan meluas hingga menghilangkan lafaz kesemua al-Qur’an, seterusnya terjadilah pendustaan atas nama Allah, pembohongan atas nama Rasulullah SAW…kemudian beliau (al-Anbari): Hadith yang dijadikan oleh mereka sebagai kaedah dalam kesesatan tersebut adalah hadith yang tidak dinilai sahih oleh mana-mana ahli ilmu kerana ianya berpunca daripada riwayat al-A’mash daripada Anas, sanadnya مقطوع (terputus) dan tidak bersambung. Ianya dikritik kerana al-A’mash pernah melihat Anas namun beliau tidak pernah mendengar hadith daripada Anas".
Saya berkata: مقطوع yang dikatakan oleh beliau bermaksud منقطع iaitu terputus sanad. Menggunakan ungkapan المقطوع dengan maksud المنقطع pernah ada dalam kalam al-Syafi’i. Ianya digunakan sebelum perkembangan ilmu mustalah hadith dan ia juga turut digunakan oleh al-Daraqutni.

RUJUKAN

Abu Ishaq Al-Huwaini. (1988). Al-Nafilah Fi al-Ahadith al-Dha’ifah Wa al-Batilah. Dar al-Sahabah Li al-Turath.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs