Tidak ada (sesuatu yang memisahkan) antara seorang hamba itu dan kekufuran

TEKS BAHASA ARAB

ليس بين العبد وبين الكفر – أو قال: الشرك – إلا أن يدع صلاة مكتوبة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada (sesuatu yang memisahkan) antara seorang hamba itu dan kekufuran – atau baginda bersabda: kesyirikan – melainkan dia meninggalkan suatu solat fardu.

STATUS

Munkar dengan lafaz ini

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 376, hadis nombor 1993. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا اللفظ) عن جابر بن عبد الله – رضي الله عنهما -، قال: قال ﷺ: «ليس بين العبد وبين الكفر – أو قال: الشرك – إلا أن يدع صلاة مكتوبة». [ابن نصر في «الصلاة»، «الضعيفة» (6907)].

(Munkar Dengan Lafaz Ini) Daripada Jabir bin Abdullah RA, beliau berkata: Baginda ﷺ bersabda: "Tidak ada (sesuatu yang memisahkan) antara seorang hamba itu dan kekufuran – atau baginda bersabda: kesyirikan – melainkan dia meninggalkan suatu solat fardu". [Riwayat Ibn Nasr dalam al-Solah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6907].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs