Syurga berkata: Wahai Tuhan! Engkau telah hiasi aku dan telah perelokkan tiangku

TEKS BAHASA ARAB

قالت الجنة: يا رب! زينتني؛ فأحسنت أركاني. فأوحى الله إليها: قد حشوت أركانك بالحسن والحسين والسعود من الأنصار، وعزتي! لا يدخلك مراء ولا بخيل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Syurga berkata: Wahai Tuhan! Engkau telah hiasi aku dan telah perelokkan tiangku. Lalu Allah memberikan wahyu kepadanya: Aku telah penuhkan tiang-tiang kamu dengan al-Hasan, al-Husain dan al-Su’ud daripada kalangan Ansar. Demi kemuliaan-Ku, tiada orang yang bongkak ataupun bakhil yang akan masuk ke dalam kamu wahai syurga.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1932, hadis nombor 9692. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل)
عن العباس بن بزيع عن أبيه قال: قال رسول الله ﷺ: قالت الجنة: يا ربِّ! زيَّنتني؛ فأحسنت أركاني. فأوحى اللهُ إليها: قد حَشَوْتُ أركانك بالحَسَنِ والحُسَيْنِ والسُّعود من الأنصارِ، وعزتي! لا يدخُلًك مُراءٍ ولا بخيلٌ.
[عبدان في ((الصحابة))، ((الضعيفة)) (6200)]

(Batil)
Daripada al-Abbas Bin Bazigh daripada ayah beliau. Bazigh berkata: Rasulullah SAW bersabda: Syurga berkata: Wahai Tuhan! Engkau telah hiasi aku dan telah perelokkan tiangku. Lalu Allah memberikan wahyu kepadanya: Aku telah penuhkan tiang-tiang kamu dengan al-Hasan, al-Husain dan al-Su’ud daripada kalangan Ansar. Demi kemuliaan-Ku, tiada orang yang bongkak ataupun bakhil yang akan masuk ke dalam kamu wahai syurga.
[Riwayat Abdan dalam al-Sahabah. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6200]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs