Apakah nama yang kamu berikan kepadanya?

TEKS BAHASA ARAB

ما سميتموه؟ فقلنا: محمدا. فقال: هذا اسمي، وكنيته أبو القاسم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apakah nama yang kamu berikan kepadanya? Kami berkata: Muhammad. Lalu Nabi SAW bersabda: Ini adalah nama saya dan gelarannya Abu al-Qasim.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1897, hadis nombor 9536. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن عيسى بن طلحة رضي الله عنه حدثتني ظئر لمحمد بن طلحة قالت: لما ولد محمد بن طلحة؛ أتينا به النبي – صلى الله عليه وسلم – فقال: ما سميتموه؟ فقلنا: محمداً. فقال: هذا اسمي، وكنيته أبو القاسم.
[طب، ك، ابن قانع، ((الضعيفة)) (5452)]

(Terlalu lemah)
Daripada Isa bin Talhah RA. Ibu kepada Muhammad bin Talhah berkata: Ketika Muhammad bin Talhah lahir, kami bawa Muhammad kepada Nabi SAW lalu Baginda bersabda: Apakah nama yang kamu berikan kepadanya? Kami berkata: Muhammad. Lalu Nabi SAW bersabda: Ini adalah nama saya dan gelarannya Abu al-Qasim.
[Riwayat al-Tabarani dalam Mu’jam al-Kabir, al-Hakim, Ibn Qani’. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 5452]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs