Sesungguhnya sebahagian dari sunnah

TEKS BAHASA ARAB

إن من السنة في الصلاة وضع الأكف على الأكف تحت السرة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya sebahagian dari sunnah dalam solat fardu ialah meletakkan telapak tangan di atas telapak tangan di bawah pusat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 320, hadis nombor 1685. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat ringkas tentang hadis Ali RA ini yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن علي –رضي الله عنه-  قال: ((إن من السنة في الصلاة وضع الأكف على الأكف تحت السرة)).
[ الضياء، ((الضعيفة)) (5876) ].

(Lemah) Dari Ali RA, dia berkata: Sesungguhnya sebahagian dari sunnah dalam solat fardu ialah meletakkan telapak tangan di atas telapak tangan di bawah pusat.
[Diriwayatkan oleh al-Dhiya’ al-Maqdisi dalam Kitab al-Ahadith al-Mukhtarah, lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5876].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs