Aku sangat pelik boleh bertemu kalian wahai umatku di syurga kelak!

TEKS BAHASA ARAB

إني أعجبني لقاكم أمتي! في الجنة. فقلت: أيما؟ قال: الصعاليك المجاهدون في سبيل الله؛ إني رأيت أحدهم وإنه ليمر بحجبة الجنة فيرمي إليهم بسيفه ويقول: دونكم، لم أعط ما تحاسبوني عليه، ثم يعتق فيدخل الجنة. ورأيت أبطأ الناس دخولا الجنة النساء وذوو الأموال، وما قام عبد الرحمن بن عوف حتى استبطأت له القيام.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku sangat pelik boleh bertemu kalian wahai umatku di syurga kelak! Aku berkata: Yang mana satu? Baginda bersabda: Orang miskin yang berjihad di jalan Allah. Aku melihat salah seorang dari mereka lalu di tepi syurga dan dia mencampakkan pedangnya. Dia berkata: Ambillah apa saja. Aku tidak diberikan apa-apa untuk kamu menghisab aku. Kemudian dia dibebaskan dan masuk ke dalam syurga. Aku melihat orang yang lambat masuk syurga adalah wanita dan orang yang mempunyai harta. ‘Abd al-Raḥmān bin ‘Auf tidak akan bangun sehingga dia dilambatkan untuk bangun.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 704, hadis nombor 3606. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عن حفصة بنت عمر قالت: كان يوم من أيامها من رسول اللهﷺ، فنام في بيتها، وطالت نومته، فهبت أن أوقظه، فأهبته، فهب من نومه محمرة عيناه، فقلت: يا رسول الله! إني هبت أن أوقظك من نومك، فأهبتك، فقال: «إني أعجبني لقاكم أمتي! في الجنة. فقلتُ: أيما؟ قال: الصعاليك المجاهدون في سبيل الله؛ إني رأيت أحدهم وإنه ليمر بحجبة الجنة فيرمي إليهم بسيفه ويقول: دونكم، لم أعط ما تحاسبوني عليه، ثم يعتق فيدخل الجنة. ورأيت أبطأ الناس دخولا الجنة النساء وذوو الأموال، وما قام عبدالرحمن بن عوف حتى استبطأت له القيام.
[الطبراني في ((مسند الشاميين))، ((الضعيفة)) (6591)]

(Munkar)
Daripada Ḥafṣah binti ‘Umar, beliau berkata: Hari itu ialah hari gilirannya bersama Rasulullah SAW, lalu baginda tidur di rumahnya. Baginda tidur lama sekali. Aku takut untuk mengejutkan baginda, lalu aku menyiapkan (kelengkapan) baginda. Baginda bangun daripada tidur dalam keadaan merah mata Baginda. Beliau berkata: Wahai Rasulullah, aku takut untuk mengejutkan kamu. Baginda bersabda: Aku sangat pelik boleh bertemu kalian wahai umatku di syurga kelak! Aku berkata: Yang mana satu? Baginda bersabda: Orang miskin yang berjihad di jalan Allah. Aku melihat salah seorang dari mereka lalu di tepi syurga dan dia mencampakkan pedangnya. Dia berkata: Ambillah apa saja. Aku tidak diberikan apa-apa untuk kamu menghisab aku. Kemudian dia dibebaskan dan masuk ke dalam syurga. Aku melihat orang yang lambat masuk syurga adalah wanita dan orang yang mempunyai harta. ‘Abd al-Raḥmān bin ‘Auf tidak akan bangun sehingga dia dilambatkan untuk bangun.
[Riwayat al-Tabarani dalam Musnad al-Shamiyyin. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6591]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs