Rasulullah SAW mendoakan kebaikan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان يصلي على الرجل يراه يخدم أصحابه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rasulullah SAW mendoakan kebaikan kepada seorang lelaki yang Baginda lihat dia melayani para sahabat Baginda dengan baik, lalu Rasulullah SAW mendoakan (kebaikan) untuk lelaki itu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 113, hadis nombor 583. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن علي بن رباح، قال: كان يصلي على الرجل يراه يخدم أصحابه.
[وكيع في ((الزهد))، ((الضعيفة)) (5932)]

(Lemah)
Daripada ‘Ali ibn Rabah, berkata: Rasulullah SAW mendoakan kebaikan kepada seorang lelaki yang Baginda lihat dia melayani para sahabat Baginda dengan baik, lalu Rasulullah SAW mendoakan (kebaikan) untuk lelaki itu.
[Riwayat Wakī‘ dalam al-Zuhd. Lihat Silsilah al-Ḍa‘ifah, no.5932]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs