Malaikat Jibril datang kepadaku, lalu dia mengangkatku atas sayap kanannya

TEKS BAHASA ARAB

أتاني جبريل، فحملني على جناحه الأيمن، فكنت من ربي عز وجل كقاب قوسين أو أدنى. . . وذكر الحديث.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Malaikat Jibril datang kepadaku, lalu dia mengangkatku atas sayap kanannya. Maka aku berada daripada Tuhanku Yang Maha Mulia, seperti jarak dua busur panah atau lebih dekat lagi… dan dia menyebut hadis tersebut.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1523, hadis nombor 7742. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل) عن ابن عباس – رضي الله عنهما- عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: ((أتاني جبريل، فحملني على جناحه الأيمن، فكنت من ربي عز وجل كقاب قوسين أو أدنى. . . وذكر الحديث)).[ابن جميع في ((معجم الشيوخ))، ((الضعيفة))(5683)].

(Batil)
Daripada Ibn Abbas RA, daripada Nabi SAW, beliau bersabda: Malaikat Jibril datang kepadaku, lalu dia mengangkatku atas sayap kanannya. Maka aku berada daripada Tuhanku Yang Maha Mulia, seperti jarak dua busur panah atau lebih dekat lagi… dan dia menyebut hadis tersebut.
[Riwayat Ibn Jami’ di dalam Mu’jam al-Shuyukh. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5683]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs