Hadiah bagi orang yang berpuasa ialah minyak (wangian) dan perdupaan

TEKS BAHASA ARAB

تحفة الصائم الدهن والمجمر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadiah bagi orang yang berpuasa ialah minyak (wangian) dan perdupaan.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1620, hadis nombor 8181. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن الحسن بن علي بن أبي طالب – رضي الله عنهما – مرفوعا: ((تحفة الصائم الدهن والمجمر)). [ت، الرزاز في ((حديثه))، طب، هب، ((الضعيفة)) (2596)].

(Palsu)
Daripada al-Hasan bin Ali bin Abu Talib R.anhuma secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): ((Hadiah bagi orang yang berpuasa ialah minyak (wangian) dan perdupaan)). [Riwayat al-Tirmizi dalam Sunannya, al-Razzaz dalam hadisnya, al-Ṭabarānī dalam al-Mu‘jam al-Kabīr, dan al-Baihaqi dalam Shu‘ab al-Īmān. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2596].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs