Jika anak adalah kemarahan maka hujan adalah panas terik

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا كان الولد غيظا والمطر قيظا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika anak adalah kemarahan maka hujan adalah panas terik.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Ibn Qayyim al-Jawziyah (m. 751H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf, di halaman 109, hadis nombor 208. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

ومنها: أحاديث ذم الأولاد كلها كذب من أولها إلى آخرها…وحديث "إذا كان الولد غيظا والمطر قيظا".

Di antaranya (hadis palsu) ialah hadis yang menyebut tentang celaan kepada anak-anak adalah palsu daripada awal sehingga akhirnya..dan hadis:

إِذَا كَانَ الْوَلَدُ غَيْظًا وَالْمَطَرُ قَيْظًا
“Jika anak adalah kemarahan maka hujan adalah panas terik.”

RUJUKAN

Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. (1970). Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf (‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah, Ed.). Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Edited by Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang hamba Allah dan kemudian ditambahbaik melalui tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.