Janganlah kalian menghina Ma‘iz. Yakni: Selepas dia direjam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا تسبوا ماعزا . يعني : بعد أن رجم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Janganlah kalian menghina Ma‘iz. Yakni: Selepas dia direjam.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1855, hadis nombor 9372. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي الفيل، قال: قال رسول الله ﷺ:((لا تسُبُّوا ماعزًا)). يعني : بعد أن رُجمَ.
[البزار، ((الضعيفة))، (4133)].

(Lemah) Daripada Abu al-Fil, beliau berkata: Rasulullah SAW berkata: Janganlah kalian menghina Ma‘iz. Yakni: Selepas dia direjam.
[Riwayat al-Bazzar. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4133].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.