Ya, dia adalah seorang nabi, seorang rasul

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

نعم ؛ نبيا رسولا، يكلمه الله قبيلا – يعني – عيانا – فقال : اسكن أنت وزوجك الجنة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ya, dia adalah seorang nabi, seorang rasul. Dia berbicara dengan Allah bersemuka, yakni bertemu muka, lalu Dia berfirman: Tinggallah kamu dan isterimu di syurga.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1855, hadis nombor 9371. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منکر) عن أبي ذر – رضي الله عنه-، قال: قلت: يا رسول الله! أرأيت آدم؛ أنبياً كان؟ قال: ((نعم ؛ نبيًّا رسولًا، يكلمهُ اللهُ قبيلًا – يعني – عَيانًا – فقال : اسكن أنتَ وزوجُك الجنةَ)).
[ابن مردویه، عد، ابن عساکر، ((الضعيفة))، (4063)].

(Lemah) Daripada Abu Zar RA, beliau berkata: Saya berkata: Wahai Rasulullah! Apa pendapatmu tentang Adam? Adakah dia dahulu adalah seorang nabi? Baginda berkata: Ya, dia adalah seorang nabi, seorang rasul. Dia berbicara dengan Allah bersemuka, yakni bertemu muka, lalu Dia berfirman: Tinggallah kamu dan isterimu di syurga.
[Riwayat Ibn Marduyah, Ibn ‘Adi, dan Ibn Asakir. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4063].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs