Barangsiapa yang tidak malu dengan apa yang dikata atau diperkatakan kepadanya

TEKS BAHASA ARAB

من لم يستحي مما قال أو قيل له؛ فهو لغير رشدة، حملته أمه على غير طهر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barangsiapa yang tidak malu dengan apa yang dikata atau diperkatakan kepadanya, maka dia bukanlah orang yang bijak, ibunya mengandungkannya secara tidak suci.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 951, hadis nombor 4909. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن شويفع عن رسول الله ﷺ: من لم يستحي مما قال أو قيل له؛ فهو لغير رشدة، حملته أمه على غير طهر.
[طب، ((الضعيفة))(5415)]

(Palsu)
Diriwayatkan daripada Shuwaifa’ daripada Rasulullah SAW: Barangsiapa yang tidak malu dengan apa yang dikata atau diperkatakan kepadanya, maka dia bukanlah orang yang bijak, ibunya mengandungkannya secara tidak suci.
[Riwayat al-Tabrani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5415].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs