Satu hari seorang nabi pernah berdoa ke atas kaumnya

TEKS BAHASA ARAB

دعا نبيٌّ مرةً على قَوْمهِ، فقيل له: يُسلِّط عليهم عدواً من غيرهم؟ فقال: لا. فقيل: الجوع؟ فقال: لا". فقيل: فما تريد؟ قال: موتاً ذفيفاً؛ يَحْرِقُ القَلْبَ ويقلُّ العدَدَ. فأرسلَ عليهم الطوفان


TEKS BAHASA MALAYSIA

Satu hari seorang nabi pernah berdoa ke atas kaumnya, lalu beliau ditanya: Dicengkam ke atas mereka oleh musuh selain daripada mereka? Dia berkata: Tidak. Ditanya: kelaparan? dia berkata: Tidak. Ditanya lagi: Apa yang kamu inginkan? dia berkata: Kematian yang cepat, membakar hati dan mengurangkan bilangan. Lalu diutuskan ke atas mereka taufan.


STATUS

Sangat lemah


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1702, hadis nombor 8569. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat ringkas tentang hadis Ali RA ini yang terdapat dalam kitab ini:

Riwayat Ibn Jumai’ dalam al-Syuyukh.

Ia dinilai sangat lemah oleh al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs