Pada hari Musa bercakap dengan-Nya, dia hanya memakai jubah yang diperbuat daripada bulu

TEKS BAHASA ARAB

يوم كلم الله موسى عليه السلام، كانت عليه جبة صوف، وسراويل صوف، وكساء صوف، ونعلاه من جلد حمار غير ذكي


TEKS BAHASA MALAYSIA

Pada hari Musa bercakap dengan-Nya, dia hanya memakai jubah yang diperbuat daripada bulu, seluar juga daripada bulu, pakaian daripada bulu, dan dua seliparnya daripada kulit keldai yang tidak disembelih.


STATUS

Sangat lemah


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1670, hadis nombor 8428. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat ringkas tentang hadis Abdullah bin Mas'ud ini yang terdapat dalam kitab ini:

Riwayat Sunan al-Tirmidhi, al-Hasan bin ‘Arafah dalam Juz'ihi, al-’Uqaili dalam al-Dhu’afa, selain ibn Syahin dalam al-Amali, Abu Musa al-Madani dalam Muntaha al-Sami’in, Ibn al-Najjar dalam Zayl Tarikh Baghdad, al-Hakim dalam al-Mustadrak,, Ibn Asakir dan al-Zahabi dalam al-Mizan.

Ia dinilai sangat lemah oleh al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs