Sesiapa yang mencium budak lelaki dengan syahwat, Allah SWT akan melaknatnya

TEKS BAHASA ARAB

حديث: مَنْ قَبَّلَ غُلامًا لِشَهْوَةٍ لَعَنَهُ اللَّهُ فَإِنْ صَافَحَهُ لِشَهْوَةٍ لَمْ يَقْبَلْ مِنْهُ صَلاةٌ فَإِنْ عَانَقَهُ لِشَهْوَةٍ ضُرِبَ بِسِيَاطٍ مِنْ نَارِ جَهَنَّمَ فَإِنْ فَسَقَ بِهِ أَدْخَلَهُ الله النار.


TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadis: Sesiapa yang mencium budak lelaki dengan syahwat, Allah SWT akan melaknatnya, jika dia bersalam denganya kerana syahwat, maka tidak diterima solatnya, Jika dia memeluknyanya kerana syahwat, maka dia akan dipukul dengan cemeti daripada Neraka Jahanam. Jika dia melakukan kefasikan dengannya, maka Allah akan memasukkannya ke dalam neraka.


STATUS

Palsu


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 205, hadis nombor 16. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:


هو موضوع.

Hadith ini palsu.


RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs