Tidak ada seorang lelaki yang paling sedikit perasaan malunya daripada seorang yang membenarkan seseorang meliwat pada duburnya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

حديث: لا امْرِؤٌ أَقَلُّ حَيَاءً مِنِ امرىء مَكَّنَ مِنْ دُبُرِهِ.


TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadis: Tidak ada seorang lelaki yang paling sedikit perasaan malunya daripada seorang yang membenarkan seseorang meliwat pada duburnya.


STATUS

Batil


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 205, hadis nombor 15. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:


هُوَ بَاطِلٌ.

Hadith ini batil.


RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.