Sesiapa yang melihat wanita kemudian merasai kagum kepada kecantikannya

TEKS BAHASA ARAB

حديث: مَنْ نَظَرَ إِلَى امْرَأَةٍ فَأَعْجَبَتْهُ، فَرَفَعَ رَأْسَهُ إِلَى السَّمَاءِ، لَمْ يرجع إِلَيْهِ حَتَّى يُغْفَرَ لَهُ.


TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadis: Sesiapa yang melihat wanita kemudian merasa kagum kepadanya (kecantikannya), maka diangkat kepalanya ke langit, tidak akan dikembalikan kepadanya sehinggalah diampunkan baginya.


STATUS

Palsu


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 206, hadis nombor 21. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:


فِي إسناده كذاب.

Pada sanadnya terdapat pendusta.


RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs