Jika bertemu zakar dengan zakar, maka bergegarlah Arasy

TEKS BAHASA ARAB

حديث: إِذَا عَلا الذكرُ الذكرَ اهْتَزَّ العرش وقال السَّمَوَاتُ يَا رَبِّ مُرْنَا نَحْصِبْهُ وَقَالَتِ الأَرْضُ: مُرْنَا نَبْتَلِعْهُ.


TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadis: Jika bertemu zakar dengan zakar, maka bergegarlah Arasy. Langit-langit berkata: Wahai tuhan! Perintahkanlah kami menghancurkannya. Bumi pula berkata: Perintahkan kami untuk menelannya.


STATUS

Palsu


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 204, hadis nombor 12. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:


هُوَ موضوع.

Hadith ini palsu.


RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs