Allah tidak mengharamkan sesuatu pengharaman kecuali Dia mengetahui bahawa perkara itu akan diintai oleh pengintai dalam kalangan kamu

TEKS BAHASA ARAB

إن الله عز وجل لم يحرم حرمة إلا وقد علم أنه سيطلعها منكم مطلع، ألا وإني ممسك بحجزكم أن تهافتوا في النار كما يتهافت الفراش والذباب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Allah ‘Azza wa jalla tidak mengharamkan sesuatu pengharaman kecuali Dia mengetahui bahawa perkara itu akan diintai oleh pengintai dalam kalangan kamu. Ingatlah! Sesungguhnya aku memegang simpulan tali pinggang kamu agar kamu tidak terjerumus (kerana terburu-buru) ke dalam api seperti terjerumusnya kupu-kupu dan lalat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1327 – 1328, hadis nombor 6778. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبدالله بن مسعود رضي الله عنه مرفوعا: إن الله – عز وجل – لم يحرم حرمة إلا وقد علم أنه سيطلعها منكم مطلع، ألا وإني ممسك بحجزكم أن تهافتوا في النار كما يتهافت الفراش والذباب.
[حم، طب، ((الضعيفة)) (3082)]

(Lemah)
Daripada Abdullah bin Mas’ud RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesungguhnya Allah ‘Azza wa jalla tidak mengharamkan sesuatu pengharaman kecuali Dia mengetahui bahawa perkara itu akan diintai oleh pengintai dalam kalangan kamu. Ingatlah! Sesungguhnya aku memegang simpulan tali pinggang kamu agar kamu tidak terjerumus (kerana terburu-buru) ke dalam api seperti terjerumusnya kupu-kupu dan lalat.
[Riwayat Ahmad dalam al-Musnad, al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3082]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs