Allah bersumpah untuk tidak menjawab doa orang yang dizalimi sedangkan orang itu pernah melakukan kezaliman kepada orang lain yang semisalnya

TEKS BAHASA ARAB

حتم على الله أن لا يستجيب دعوة مظلوم ولأحد قبله مثل مظلمته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah bersumpah untuk tidak menjawab doa orang yang dizalimi sedangkan orang itu pernah melakukan kezaliman kepada orang lain yang semisalnya.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1587, hadis nombor 8019. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن ابن عباس – رضي الله عنهما – قال: قال – صلى الله عليه وسلم- : (حتم على الله أن لا يستجيب دعوة مظلوم ولأحد قبله مثل مظلمته). [عد، ((الضعيفة))، (6925)].

(Munkar)
Daripada Ibn Abbas RA, beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: ((Allah bersumpah untuk tidak menjawab doa orang yang dizalimi sedangkan orang itu pernah melakukan kezaliman kepada orang lain yang semisalnya.))
[Riwayat Ibn ‘Adiy dalam al-Kamil. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6925)].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs