al-Kursi itu daripada mutiara, al-Qalam itu daripada mutiara

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الكرسي لؤلؤ، والقلم لؤلؤ، وطول القلم سبع مئة سنة، وطول الكرسي حيث لا يعلمه العالمون.

TEKS BAHASA MALAYSIA

al-Kursi itu daripada mutiara, al-Qalam itu daripada mutiara. Panjang al-Qalam ialah sejauh perjalanan 700 tahun, dan panjang al-Kursi itu sekalian alam tidak mengetahuinya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 480, hadis nombor 2582. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن علي-رضي الله عنه- مرفوعا: ((الكرسي لؤلؤ، والقلم لؤلؤ، وطول القلم سبع مئة سنة، وطول الكرسي حيث لا يعلمه العالمون)).[حل، ((الضعيفة)) (4155)]

(Palsu)
Daripada ‘Ali RA, beliau meriwayatkan secara marfu’ (menisbahkannya kepada Nabi SAW): “al-Kursi itu daripada mutiara, al-Qalam itu daripada mutiara. Panjang al-Qalam ialah sejauh perjalanan 700 tahun, dan panjang al-Kursi itu sekalian alam tidak mengetahuinya.”
[Riwayat Abu Nu’aim dalam Hilyah al-Awliya’. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 4155]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.