Malaikat-malaikat itu ditanda dengan serban hitam pada hari Badr, dan serban merah pada hari Uhud

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

معلمين وكانت سيما الملائكة يوم بدر عمائم سود، ويوم أحد عمائم حمر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rasulullah SAW bersabda (tentang ayat): “(Malaikat) yang bertanda [Ali-Imran: 125]”. Baginda bersabda: “(Maksudnya ialah) dikenali. Malaikat-malaikat itu ditanda dengan serban hitam pada hari Badr, dan serban merah pada hari Uhud.”

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 480, hadis nombor 2581. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عباس – رضي الله عنهما-، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ﴿مسومين﴾ قال: ((معلمين وكانت سيما الملائكة يوم بدر عمائم سود، ويوم أحد عمائم حمر)). [طب، ((الضعيفة)) (4088)]

(Palsu)
Daripada Ibn ‘Abbas RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda (tentang ayat): “(Malaikat) yang bertanda [Ali-Imran: 125]”. Baginda bersabda: “(Maksudnya ialah) dikenali. Malaikat-malaikat itu ditanda dengan serban hitam pada hari Badr, dan serban merah pada hari Uhud.”
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 4088]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.