Aku ini adalah harta yang tersembunyi

TEKS BAHASA ARAB

حديث: كنت كنزا مخفيا لا أعرف فأحببت أن أعرف فخلقت خلقا وتعرفت إليهم فبي عرفوني.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: “Aku ini adalah harta yang tersembunyi, lalu Aku menyukai untuk dikenali. maka sebab itu Aku (Allah) telah mencipta makhluk ini dan memperkenalkan diri-Ku kepada mereka. Maka kerana-Ku, mereka mengenali aku (Allah).

STATUS

Bukan hadis

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji (m.1305H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu dan tiada asalnya beliau berjudul Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’, di halaman 142, hadis nombor 416. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

قَالَ ابْن تَيْمِية: لَيْسَ من كَلَام النَّبِي صلى الله عَلَيْهِ وَسلم وَلَا يعرف لَهُ سَنَد صَحِيح، وَلَا ضَعِيف، وَتَبعهُ الزَّرْكَشِيّ وَابْن حجر، وَلَكِن مَعْنَاهُ صَحِيح ظَاهر، وَهُوَ بَين الصُّوفِيَّة دائر.

Ibn Taimiyyah berkata: Ia bukan dari perkataan Nabi SAW, tidak dijumpai sanad sahih dan lemah baginya. Al-Zarkasyi dan Ibn Hajar mengikuti pandangan ini. Akan tetapi maknanya jelas sahih. Ucapan ini berlegar di kalangan ahli tasawuf.

RUJUKAN

Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji. (1415H). Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’ (Fawwaz Ahmad Zamrali, Ed.). Dar al-Basha’ir.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs